Cea de-a doua ediție a campaniei “Citește, Copile!” a avut loc în satul Viscri, din comuna Bunești, județul Brașov, unde am petrecut un weekend încărcat de energie dar și de emoție alături de 20 de copii, cu vârste cuprinse între 7 până la 15 ani. Campania a fost desfășurată în parteneriat cu Fundația Alba Eglesia, ce a înființat centrul educațional din Viscri și unde ne-am desfășurat si noi activitățile în cele două zile.
Am râs, unii au plâns, ne-am bucurat și ne-am jucat și în final ne-am relaxat. A fost un weekend cum rar îți este dăruit să trăiești, alături de 20 de copii unici și isteți, dintr-un sat deși cunoscut publicului larg, atunci când pășești în el pare a fi uitat de lume.
În cele ce urmează, veți avea ocazia să intrați puțin în papucii noștri din cele două zile încărcate cu activități, petrecute alături de copii și voluntarii acestei campanii:
Ziua 1
După ce am ajuns cu o seară înainte în sat, ne-am cazat și am mers la centrul educațional pentru a pregăti materialele și pachetele ce urmau să ne devină suport pentru activitățile de următoarea zi.
Prima zi pentru noi, voluntarii, a început dis de dimineață, la 8:30 mai exact, cu micul dejun. Apoi am mers la centru pentru a întâmpina copii ce aveau să fie prezenți până la 9:30. Am început activitățile de cunoaștere în forță, printr-o bătaie cu baloane, aduse de noi pentru a da o atmosferă și mai ludică centrului educațional. Bătaia cu baloane a fost urmată de alte activități de cunoaștere, pe care le-am desfășurat în aer liber, în fața centrului. Am jucat o serie de jocuri împreună cu cei mici, precum: Samurai, Guess the leader, și un joc în care trebuia să ne spunem numele și să facem un gest unic, iar cel din dreapta noastră să ne spună numele, să ne facă gestul și la rândul său să își spună numele și să facă un gest, și așa mai departe, până la ultima persoană. Ne-am distrat copios!
Următoarea activitate a constat în exerciții de dicție, în cadrul cărora atât noi cât și copii, am pronunțat și citit diverse sunete, cuvinte și fraze, ținând un creion între dinți și de asemenea, fără creion.
Apoi am construit câteva povești deosebite și amuzante cu cei mici, în cadrul următoarei activități. Activitatea consta în compunerea unei povești începând de la un cuvânt, apoi cu fiecare persoană adăugând-se câte un cuvânt nou până se adunau destule cuvinte pentru a compune povestea.
Pentru că era timpul pentru o gura de aer și pentru a ne mai pune sângele în mișcare, am luat-o la pas într-o plimbare prin sat, ghidată de copii, unde am avut ocazia să vizităm Cetatea și Biserica Fortificată din Viscri și bineînțeles, Casa Regelui Charles.
Fiind istoviți după minunata dar obositoarea plimbare, am mers să luăm masa de prânz alături de copii, unde ne-am răcorit gâturile cu o socată excelentă și preparate tradiționale românești (sincer, nu mai știu ce am mâncat, dar știu că am mâncat bine :D). După masă am continuat cu activitatea #citimîmpreună, în cadrul căreia le-am oferit copiilor cărți potrivite vârstelor lor de la partenerul nostru Ars Libri. Ne-am așezat păturile pe iarba din fața centrului și am început să citim sub nucul uriaș ce ne proteja de razele puternice ale Soarelui. Nu toți copii știu să scrie și să citească, așa că pe unii i-am ajutat să descopere poveștile minunate din acele cărți. La final, cine a dorit ne-a povestit ce a înțeles din cartea pe care a citit-o și ce i-a plăcut cel mai mult.
Activitatea ce a urmat a constat într-un joc de mimă, pe echipe, în cadrul căruia echipa adversă îi dădea un cuvânt de mimat unei persoane din cealaltă echipă, iar coechipierii persoanei ce mima trebuiau să ghicească ce mimează.
Încet, încet ne apropiem de finalul zilei, dar nu înainte de un joc de catchball alături de copii, pe un teren improvizat, undeva în câmp.
Ziua s-a încheiat cu o bine-meritată cina alături de cei mici, și un foc de tabără ce ne-a ajuns pe anul acesta la cât de mult s-a muncit la el și cât de mare a fost :))).
Ziua 2 și ultima
Ultima zi a culminat cu micul dejun, tot de la 8:30 iar mai apoi, de la 9:30, cu prima activitate și anume mentoratul, în cadrul căreia i s-au alocat fiecărui voluntar între 3 și 5 copii pentru a lucra cu ei. S-a lucrat cu plastilină, s-a scris, s-a desenat și s-a povestit. A fost o activitate foarte apreciată de copii.
Timpul nostru la Viscri s-a încheiat cu un concurs de prezentare a unui tricou. Fiecare copil a prezentat cât de bine a putut tricoul respectiv, oferit de partenerul nostru Ruvix. În urma concursului, copii s-au bucurat să primească același tricou, fiecare, împreună cu o pungă ce conținea ciocolată oferită de Heidi și smoothie oferit de Sloop.
Ultima masă de prânz de la Viscri a fost luată împreună cu cei mici, unde ne-am luat la revedere cu emoții, bucurie și dedicații scrise în cartea asociației.
Parteneri: iCarte, iParte, Alba Eglesia Foundation, Editura Ars Libri, Ruvix, Sloop, Heidi Chocolate, I Wood Be, One Branding Agency, Portretul unui Cititor.
Parteneri media: Agerpress, Radio TaNaNana.